Необятната красота на западен Крит

Вече можете да разгледате цял Крит с чартърните програми за почивки през 2014-та година.

Крайбрежието в западната част е доста интересна част от Крит, която все още не е докосната от новото време. И там, естествено, има няколко оживени комплекса, но много повече на брой са селата, в които хората от мъжки пол и дори в момента губят времето си из барчетата, както са правели векове до момента. Плажовете са невероятни и откъснати. На около тринадесет километра северозападно от Паниохора се намира красивият плаж край Елафонисос, сравняван с Карибите заради розово-белия си пясък и наситеносиньото море.

Температурите през лятото на Крит напомнят, че тази част от острова е единствено на триста и шест километра от Северна Африка. Морето е много плитко и може да се стигне до някое от крайбрежните малки островчета. По-навътре в сушата, в полите на планината Айос Дикеос се намира основния град на област Елос. Тази област е известна под името Кастанохоря, или Кестеновите села – поради главната култура тук, която се бере през есента и в самият край на Октомври се ознаменува с Кестеновия празник.

Основният град в тази част на Крит – Ханя – е сред най-живописните селища на острова. Красивата му флора и фауна, оживеният док, историческите паметници, пълните със стоки и хора пазар тук го превръщат в перфектният кът за отдих. Града е запазил уникалното си обаяние и дух въпреки многото гости по улиците.

last minute оферти

На места около крайбрежната улица има високи красиви къщи, приличащи на атмосферата във Венеция. Тук е имало важен град от минойската цивилизация, който е доста непознат, а града днес е строен пласт по пласт върху именно тези минойски останки. Вътре в самото селище се правят археологически разкопки на мястото на древна Китони, така както се е наричало на минойците. Най-значителните находки от Кидония са показани в Археологическия музей на Ханя, където между другото има богата сбирка от предмети от различни други места в западен Крит.